• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 02 mei 2023

Webber van de Week #9

Liza Looijen

Wist jij dat Webbers een belangrijke rol spelen in het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving? Doordat deze professionals een overkoepelende lange-termijn visie hebben, zien zij kansen en lopen ze vaak als eerste tegen uitdagingen aan.

Wij stellen een aantal Webbers aan jullie voor. Aan de hand van een viertal vaste vragen zetten we hen en hun belangrijk rol in het zonnetje. Deze week is Liza Looijen van de Hogeschool Utrecht aan het woord!

1. Webbers spelen een belangrijke rol in het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Hoe doe jij dat in jouw werk en als Webber?

Als onderzoeker ben ik betrokken bij verschillende projecten zoals de energieleverende flat van Inside Out, gebiedsgericht SLIM Gaasperdam en ook Energie in de Wijk. Allemaal vraagstukken rondom hoe we de energietransitie voor elkaar krijgen. Bij de energieleverende flat was de uitdaging om het gerealiseerd te krijgen met alle partijen en daarnaast de bewoners ook nog tevreden te houden. Hierbij was de samenwerking belangrijk met de mensen die het gingen bouwen, wij die het gingen monitoren en analyseren en de beheerders die het moesten verkopen aan hun huurders. Ik fungeerde samen met de studenten als smeermiddel in dit proces.

2. Als Webber sta je in de praktijk van de transitieopgave. Wat denk jij dat er opgelost moet worden om tot versnelling te komen en met welke partijen werk je daaraan?

We hebben goede en nieuwe innovaties nodig om dit sneller en betaalbaarder te gaan doen. Wij hebben dit zelf gezien bij de industrialisatie van de energieleverende flat van Inside Out. Met mijn rol als onderzoeker enerzijds en docent anderzijds probeer ik dit soort initiatieven te ondersteunen met kennis of met studenten die meedraaien in deze ontwikkeling. Daardoor wordt de nieuwe generatie opgeleid voor het vraagstuk van morgen.

3. Wat is het mooiste resultaat wat je deze maand bereikt hebt? Hoe heb je dat gedaan?

Het mooiste resultaat is dat het bedrijf Inside Out is opgericht om het gedachtegoed van de energieleverende flat te vermarkten en te vergroten. Ik vind het mooi dat ik daarvan aan de wieg heb gestaan. Een ander voorbeeld is dat Repurpose dit jaar bezig gaat met het vermarkten van de ‘materiaalscout’ om circulair materiaalgebruik te gaan stimuleren. Dat vind ik geweldig. We helpen mee om dit samen met studenten verder uit te werken naar een marktwaardig product. Hier heb ik ooit het afstuderen begeleid. Hoe mooi is het om kansen te zien en mensen te helpen hun dromen te realiseren?

4. Als Webber ken je ook andere Webbers. Wie inspireert jou en waarom?

Mieke Oostra die mij in contact heeft gebracht met mensen uit het sociale domein zoals de Lector Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken aan de HvA Stan Majoor. Er gebeurt veel in de energietransitie en we zullen elkaar nodig hebben om het voor elkaar te krijgen. Als we openstaan voor elkaar en leren van elkaar, dan krijgen we het vast ook voor elkaar.

Ben je nieuwsgierig naar het Webber netwerk? Neem dan contact op met onze themahouder Ketensamenwerking Serena Scholte.

Geplaatst door

Geplaatst door

Serena Scholte

Themahouder Ketensamenwerking