• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 30 mei 2023

Webber van de Week #11

Tanja Hulst

Wist jij dat Webbers een belangrijke rol spelen in het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving? Doordat deze professionals een overkoepelende lange-termijn visie hebben, zien zij kansen en lopen ze vaak als eerste tegen uitdagingen aan.

Wij stellen een aantal Webbers aan jullie voor. Aan de hand van een viertal vaste vragen zetten we hen en hun belangrijk rol in het zonnetje. Deze week is Tanja Hulst van Be an Engineer aan het woord!

1. Webbers spelen een belangrijke rol in het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Hoe doe jij dat in jouw werk en als Webber?

In mijn werk ben ik vaak mediator tussen de commerciële belangen van een bedrijf en het maatschappelijke belang van de energietransitie. Want het versnellen van de energietransitie op zich is geen probleem van bedrijven. Hoe krijg je ze toch zo ver dat ze mee willen werken? Je hebt daarin veel mindshifts te doorbreken en je moet ontzettend veel lef hebben om het gesprek aan te gaan waar niemand op zit te wachten. Zoals met directeuren over het nemen van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Je kan als bedrijf bijvoorbeeld kiezen om te investeren in meer recruitmentcapaciteit en de poule van technisch talent leegvissen. Of je kan een maatschappelijke verantwoordelijk nemen en kiezen om tijd en geld te investeren in het opleiden van extra technisch talent. Dat kost meer, maar levert ook meer op. Voor de maatschappij en uiteindelijk ook voor bedrijven. Dat vraagt wel om een systeemverandering, zoals het creëren van een leercultuur.

2. Als Webber sta je in de praktijk van de transitieopgave. Wat denk jij dat er opgelost moet worden om tot versnelling te komen en met welke partijen werk je daaraan?

Iedereen wil meer technisch talent opleiden, maar dat kan niet in de huidige systemen. Daarom is er een transitie nodig in die systemen, zodat mensen vervolgens de transitie kunnen maken. Want alleen dan kan je versnellen en schalen. Be an Engineer is in het leven geroepen als publiek-privaat programma om de systemen uit te dagen te veranderen. We werken daarin samen met de technische branches, sociale partners, bedrijven en hogescholen.

Vier jaar geleden was er bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) bijvoorbeeld nog geen modulair aanbod in opleidingen. Door met ons aan de slag te gaan is het systeem in beweging gekomen. Ondertussen heeft de opleidingsmanager Engineering de ambitie uitgesproken om in vijf jaar tijd, naast 2,000 voltijdstudenten, ook 2,000 deeltijdstudenten te hebben. Engineers die opgeleid worden voor de energietransitie, circulaire transitie en digitalisering. Zonder de wrijving met Be an Engineer was dat nooit gelukt.

3. Wat is het mooiste resultaat wat je deze maand bereikt hebt? Hoe heb je dat gedaan?

Op 7 juni vindt het Baan met Toekomst Oriëntatie Evenement plaats, dat gaat zeker het mooiste resultaat van deze maand zijn! Er zal aandacht worden gegeven aan zij-instromers op hbo en mbo niveau en we verwachten zo’n 1,000 mensen en 80 bedrijven die werkplekken aanbieden.

Het is fantastisch dat de Gemeente Amsterdam budget vrijmaakt om zij-instromers te helpen oriënteren en op die manier de impasse in het werkveld wil doorbreken. Iedereen is welkom en je kan je nog aanmelden, dus doe dat vooral!

4. Als Webber ken je ook andere Webbers. Wie inspireert jou en waarom?

Ik heb nog geen Webber ontmoet die mij niet raakt of inspireert, maar mijn absolute favoriet is Jan Oosting. Enerzijds omdat hij fantastische oneliners uit zijn mouw schudt en anderzijds omdat hij zo’n warm persoon is. Het is heerlijk om met Jan te werken en we hebben samen al veel werk verzet voor Be an Engineer om het vliegwiel te versnellen.

Ben je nieuwsgierig naar het Webber netwerk? Neem dan contact op met onze themahouder Ketensamenwerking Serena Scholte.

Geplaatst door

Geplaatst door

Serena Scholte

Themahouder Ketensamenwerking