• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 10 jun 2024

Versnellen bij de meterkast

In gesprek: Naïma Kassem en Marco Kock

Meterkasten en meetinrichtingen in gebouwen bezorgen nutsbedrijven – en dan vooral de netbeheerders – de nodige hoofdbrekens. Netbeheerders verwachten een grote toename van verzwaringen en vervangingen van meterkasten die niet meer voldoen aan de energievraag van zonnepanelen, inductiekookplaten, warmtepompen en laadpalen. Daarnaast moeten verouderde laadpalen vervangen worden, omdat zij niet meer voldoen aan de eisen. MMT-themahouder Naïma Kassem bracht verschillende partijen bij elkaar om hierin krachten te bundelen en met elkaar innovatieve oplossingen te zoeken. Een van die partners is Stichting Mijn Aansluiting. Naïma en Marco Kock van Stichting Mijn Aansluiting vertellen.

Naïma trapt af: “Rondom het thema meterkasten en meetinrichtingen heeft MMT niet alleen de assetmanagers van de netbeheerders bij elkaar gebracht, maar ook Techniek Nederland en Stichting Mijn Aansluiting actief betrokken. Met elkaar kijken we naar waar we tegenaan lopen in meterkasten en meetinrichtingen – dat zijn bijvoorbeeld onbemande objecten als reclameborden. Welke mogelijkheden hebben we om aansluiten makkelijker te maken? Hoe schalen we dat op? Hoe kunnen we versnellen?”

Marco: “MMT en Stichting Mijn Aansluiting hameren op de noodzaak om slimmer te gaan werken. De uitstroom van oudere medewerkers en hun kennis is groot en de instroom van nieuwe mensen, die het vak nog moeten leren, blijft beperkt. Dus we moeten méér doen, met minder mensen.”

Versnellen met standaard meterkasten

Marco ziet daarin mogelijkheden met meterkasten: “In nieuwbouw (laagbouw) in Groningen, Drenthe en Overijssel is de prefab meterkast al de standaard. Daar moeten we ook naartoe voor bestaande gebouwen, want maatwerk kost gewoon te veel tijd. We werken nu, onder andere met Techniek Nederland, aan een concrete oplossing: we ontwikkelen een aantal standaard meterkasten voor vervanging of verzwaring. Dat moet het werk in het veld makkelijker maken en zorgen voor versnelling. Dan hoeven netbeheerders niet meer elk huis als een uniek object te benaderen.”

Gevaar in de meterkast

Naïma legt uit: “Bij een meterkast gaat het namelijk niet alleen om elektra, maar ook om water, gas en media. Dat betekent dat het echt nodig is om samen te werken. We zien dat er problemen ontstaan, juist doordat er verschillende partijen in die meterkast dingen installeren. Daarin schuilt namelijk een reëel gevaar; door te veel apparatuur stijgt de temperatuur in de meterkast, wat brandgevaarlijk is. Helemaal als mensen diezelfde meterkast gebruiken als voorraadkast of opslag van schoonmaakmiddelen. We denken er nu aan om mensen te gaan waarschuwen via een gezamenlijke publiekscampagne.”

Innovatie met mantelbuizen

Naïma benoemt een andere oplossing die uit deze samenwerking is ontstaan: de verlengde mantelbuizen waarover wij al eerder schreven. Naïma: “Verlengde mantelbuizen zijn echt een slimme innovatie. Deze buizen reiken tot aan de zogenaamde erfgrens van een perceel, waardoor we nutsvoorzieningen veel makkelijker aansluiten op de meterkasten in huizen en andere gebouwen. Daarin komt alles samen, ook met andere voorzieningen dan elektra.”

Breder samenwerken

Marco werkt graag samen met MMT, vertelt hij: “MMT is een verbindende factor, die stakeholders bij elkaar brengt die niet altijd in elkaars cirkel zitten. Zo komen we gezamenlijk in een transitie, waarin breder samengewerkt wordt en verschillende werkgroepen ontstaan die heel effectief kunnen zijn. Daarin heeft MMT echt een toegevoegde waarde.”

Alles voor versnelling

De waardering is wederzijds. Naïma: “Naast zijn ervaring met alle netbeheerders bij Mijn Aansluiting, heeft Marco een bouwachtergrond en weet die invalshoek goed in te brengen. In onze overleggen zijn we erg geneigd om te focussen op elektra. Marco wijst ons er dan altijd op dat water, gas en media óók deel uitmaken van de aansluitingen. Wat we allebei doen, is telkens terugpakken op de basis: waarvoor doen we dit? Om te versnellen in de energietransitie. Dáár willen we toegevoegde waarde op maken. Problemen in de meterkast voorkomen helpt daarbij. Elke storing betekent meer werk voor monteurs. Die zijn schaars en kunnen beter elders ingezet worden.”

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Naïma.

Geplaatst door

Geplaatst door

Susan Sukkel

Communicatieadviseur