• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 13 mrt 2024

Innovatieve pilot: verlengde mantelbuizen versnellen aansluitingen en bouwprocessen

Onze themahouder Christiaan Oosterhof heeft samen met Marco Kock van Mijn Aansluiting gewerkt aan een baanbrekende pilot voor verlengde mantelbuizen. De start van de pilot vond begin maart plaats.

Dura Vermeer Bouw Midden West heeft de mantelbuizen tijdens het aanbrengen van de riolering aangebracht, waarna Van den Heuvel Infrastructuur voor Water & Energie voor het aansluiten van de meterkasten alleen nog maar een kopgat hoefde te graven. Andere betrokken partijen zijn Vitens, Stedin en Infra-SV.

Pilot met duidelijke doelstellingen

Verlengde mantelbuizen dienen als beschermende omhulsels voor kabels en leidingen. In tegenstelling tot traditionele mantelbuizen, reiken deze verlengde versies tot aan de erfgrens van het perceel en bieden ze daardoor een efficiëntere oplossing voor het aansluiten van huizen en andere gebouwen op het netwerk.

De pilot met de verlengde mantelbuizen wordt uitgevoerd met duidelijke doelstellingen:
1. Versnelling van de realisatie van (huis)aansluitingen;
2. Vermindering van overlast voor bouwers door snellere realisatie;
3. Vermindering van de (plannings)afhankelijkheden tussen bouwers en infra-aannemers.

Bouwwerkzaamheden vereenvoudigen

Werken met verlengde mantelbuizen versnelt de energietransitie doordat het bouwwerkzaamheden vereenvoudigt. De infra-aannemer hoeft namelijk niet meer tot aan de gevel van de woning of gebouw te graven en de bouwaannemer kan de plaatsing van de buizen gemakkelijker integreren tijdens andere civiele werkzaamheden, zoals rioleringsaanleg.

Christiaan: “De oplossing die we hier implementeren bewijst dat innovatie niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Hoewel de implementatie en opschaling uitdagingen met zich meebrengen, geloven we dat door samenwerking en vastberadenheid we een duurzamere toekomst kunnen creëren”.

Prefab meterkast

De volgende stappen omvatten het bespreken van de resultaten van de pilot en samenwerking met de innovatie- en operatieafdelingen van netbeheerders om de implementatie verder vorm te geven.

Goed om te weten: op de locatie waar de pilot heeft plaatsgevonden werkt Dura Vermeer ook al met de evenzo baanbrekende prefab meterkast. Deze meterkast wordt geplaatst nadat de begane grondvloer gereed is en al in de ruwbouwfase aangesloten. Wil je meer weten over deze innovatieve oplossing? Check hier.

Wil je meer weten over de pilot en de verlengde mantelbuizen? Neem contact op met Christiaan.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur