De transitie naar een zero-emissie bouwplaats moet doorgaan, ondanks de uitdagingen rondom netcongestie. Dit was de duidelijke conclusie van een discussie op het Scale Up Event, geleid door themahouder Christiaan Oosterhof eind juni.
Emissieloos Netwerk Infra (ENI), de organisator van het evenement, streeft ernaar emissieloos werken in de bouw te versnellen.
Samenwerking en slimme keuzes
De deelnemers van de discussie bespraken hoe we, ondanks de netuitdagingen, juist harder moeten en kunnen, maar dat samenwerking en slimme keuzes cruciaal zijn. Zo kan met een kleine netaansluiting en een slimme batterij heel efficiënt zero-emissie gebouwd worden. Arné van der Wiel van GEN POWER vertelde meer over deze mogelijkheden. Daarnaast werd besproken hoe consistent en betrouwbaar opdrachtgeverschap aannemers helpt te investeren in emissieloos materieel.
Versnellen naar zero-emissie bouwplaats
Christiaan noemde het evenement mooi en zinvol. “De transitie naar zero-emissie bouwen zit vol uitdagingen in relatie tot veel van de onderwerpen waar MMT aan werkt. Met name het verhelpen en reduceren van netcongestie. Door samen te werken met opdrachtgevers, aannemers, netbeheerders en ontwikkelaars van elektrisch materiaal, kunnen we versnellen naar een volledig zero-emissie bouwplaats waar dit mogelijk is.”
Samenwerken aan slimme oplossingen
Christiaan werkt al geruime tijd aan het versneld inzetten van emissiearm materiaal en materieel bij werkzaamheden voor netverzwaring. Dit doet hij samen met Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland. Vanwege stikstofwetgeving, emissienormen en zero-emissiezones wordt zero-emissie bouwen steeds meer de norm. We willen en kunnen de realisatie van projecten niet vertragen, en daarom moeten we samenwerken aan slimme oplossingen.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Christiaan.