• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 28 mrt 2023

TDI werkt verder aan ideeën reduceren installatietijd hybride warmtepomp

Vorige week kwam een aantal leden van Team Duurzaam Installeren (TDI) samen om ideeën uit te werken voor het reduceren van de installatietijd van de hybride warmtepomp.

Dit deden zij aan de hand van een ‘ideation’ sessie: een bijeenkomst waarin out-of-the-box ideeën worden verzameld, samengevoegd en verder uitgewerkt. Er is eerst een gedetailleerde uitvraag gedaan naar de installatietijd per onderdeel van de hybride warmtepomp. Op de daarmee opgedane kennis werd vorige week verder verdiept.

CREËREN REGIONALE HUBS

De ideation stond onder leiding van onze themahouder Technische Innovatie Henry Kasper. Hij was zeer tevreden over de bijeenkomst: “We hebben een mooie lijst en goede ordening kunnen maken van versnellingspunten en de deelnemers waren enthousiast.” Volgens Henry is het maken van een koppeling de volgende stap. “Dus welke punten staan er op de lijst die we snel op kunnen pakken? Een voorbeeld is het creëren van regionale hubs, waardoor spullen sneller geleverd kunnen worden. Ook zou er vanuit die hubs voorbereidend werk in de woningen kunnen worden gedaan, zodat de dag erna gelijk gemonteerd kan worden.”

Achtergrond

De probleemstelling van de ideations, het reduceren van de installatietijd van de hybride warmtepomp, is complex. Want hoe kunnen we het aantal hybride warmtepompen installeren die we in Nederland nodig hebben om de energietransitie te realiseren? Met het huidige gebrek aan arbeidskrachten is dat een uitdaging – zeker met de kennis dat het installeren van zo’n pomp veel meer tijd kost dan het installeren van een reguliere cv. Het tekort aan vakmensen dreigt een probleem te worden en er dient naar andere oplossingen gekeken te worden. Dus: welke innovaties en procesverbeteringen zijn er mogelijk om de installatietijd te reduceren en zo de beschikbare vakmensen effectiever in te kunnen zetten?

Vervolgstappen

Henry hoopt dat er bij een volgende sessie meer mensen uit het veld aanwezig kunnen zijn. “We hadden nu een aantal werkvoorbereiders die zelf monteur geweest zijn, waardoor de groep goed kon kijken vanuit het productieproces. Maar met meer installateurs kunnen de sessies nog praktischer kunnen worden ingestoken.”

Wil je meer weten over TDI? Neem gerust contact op met Henry!

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur