• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 07 nov 2022

Startschot Agenda Laadinfra: eerste afspraken al in ontwikkeling

Op donderdag 3 november nam onze directeur Martha van den Hengel het ondertekende convenant ‘Human Capital Agenda Laadinfra’ in ontvangst. Het was de start van een samenwerking van 12 partijen*. Het doel? Het versnellen van het installatieproces van laadpalen.

Daarin speelt opleiden een grote rol, maar ook product- en procesinnovatie. De eerste afspraken van de Agenda Laadinfra zijn al in ontwikkeling: een verkorte opleiding tot monteur aansluitingen met een nieuw keuzedeel Elektrische Voertuigen voor mbo’ers. Martha sprak hier vorige week ook samen met laadinfra monteurs over bij RTL Nieuws.

Compacte aansluitmodule

Een ander punt op de Agenda Laadinfra is het ontwikkelen en verspreiden van nieuwe methoden om laadpalen eenvoudiger aan te sluiten. Een mooi voorbeeld hiervan is de compacte aansluitmodule die netbeheerders ontwikkeld hebben. Die gaat vanaf januari 2023 grootschalig uitgerold worden voor laadpalen in de publieke ruimte. Die module zorgt ervoor dat de installatietijd teruggaat van 36 naar 8 minuten.

Kennis en capaciteit benutten

Gerichte samenwerking met alle stakeholders zorgt ervoor dat het tempo erin blijft. Martha: “We moeten in de komende 8 jaar nog 400.000 publieke laadpalen plaatsen. Dat is veel, dus moeten we met elkaar leren hoe we dit het beste kunnen doen. Hoe richten we het proces het handigst in? Welke onderdelen van het proces of laadpaal vragen om innovaties? Vanuit MMT pakken we deze agenda graag op!”

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat gaf het startschot van de samenwerking. “Ik vind het te prijzen dat de sector kijkt hoe we de kennis en capaciteit van vakmensen zo goed mogelijk benutten en zelfs vergroten. Dat maakt het werk leuk en dat is goed nieuws voor ons allemaal, want we hebben deze mensen keihard nodig.”

* Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MBO Raad, ElaadNL, Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur NKL, Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven SBB, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Vereniging DOET, Connectr – Energy innovation, MRA-Elektrisch.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur