• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 16 okt 2023

Revolutionaire energieopslag op Vakbeurs Energie

Themahouder Technologische Innovatie Henry Kasper bezocht de Vakbeurs Energie. Een inspirerende dag! Henry: “Waar dit jaar veel aandacht voor was is energieopslag. Terecht, want opslag van energie biedt een oplossing voor enkele grote uitdagingen waar we in de energietransitie voor staan.”

Met een steeds groter aanbod aan zon- en windenergie krijgen we steeds vaker te maken met tijdelijk overschotten en -tekorten aan energie. Tegelijkertijd vragen we steeds meer van ons elektriciteitsnet. Tijdelijke opslag levert een belangrijke bijdrage in de oplossing maar hoe pak je dat aan? Elektriciteit omzetten naar waterstof is nog duur en inefficiënt en de nu veel gebruikte lithium-ion batterijen overbruggen vooral korte periodes. Bovendien is de levensduur beperkt en de productie van die batterijen vervuilend.

100% recyclebaar

Henry: “Een mooie innovatie op dit terrein is de Fortona zoutbatterij. Een rechtstreekse vervanger van lithiumbatterijen, waarmee een aantal nadelen van lithium-Ion getackeld worden. Zo is de batterij 100% recyclebaar, niet brand- en explosiegevaarlijk en onderhoudsvrij. Maar het belangrijkste is misschien we dat ze goed blijven leveren onder hoge of lage temperaturen en dat ze door de jaren heen hun capaciteit behouden.

Milieuvriendelijker dan lithium-ion

Een ander voorbeeld van een interessante opslagmethode vond Henry de NEStore van Newton Energy Solutions. Een compact apparaat dat stroom van zonnepanelen omzet in warmte en opslaat in een vat met warm water. Met de NEStore kun je voor langere periodes energie opslaan en de opslag is veel milieuvriendelijker dan lithium-ion batterijen.

Kant-en-klare opslag

“Deze batterijen veranderen het speelveld. De zoutbatterij omdat hij veel duurzamer is dan de huidige generatie batterijen. En de NEStore omdat het warmte-opslag bereikbaar maakt. Veel mensen denken bij warmte-opslag al snel aan collectieve ondergrondse voorzieningen die een flinke verbouwing vergen,” legt Henry uit. “Maar de NEStore biedt een kant-en-klare opslag aan die eenvoudig door een installateur in een huissysteem geïnstalleerd kan worden. En ze zeggen dat de installatie ervan slecht een half uur duurt!”

Voor meer informatie hierover, kun je contact opnemen met Henry.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur