• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 12 feb 2024

Prestatieborging hybride warmtepompen in de schijnwerpers op VSKBeurs

Onze themahouder Henry Kasper was afgelopen vrijdag te vinden op de VSKbeurs, het mekka voor de installatiebranche. Daar deelde hij het podium met Sten de Wit van TNO voor Team Duurzaam Installeren (TDI), waar ze spraken over de prestatieborging van hybride warmtepompen.

Prestatieborging van een (hybride) warmtepomp moet bewoners zekerheid geven dat, bij normaal en te verwachten gebruik, de (hybride) warmtepomp de prestaties levert zoals vooraf besproken. Installateurs, fabrikanten en de overheid willen het komende jaar onderzoeken hoe we dat uit kunnen werken en toe kunnen gaan passen.

Bijvoorbeeld door een aantal pilots op te zetten waarin we onder realistische omstandigheden kunnen meten hoe een installatie presteert en zo meer inzicht verkrijgen. Henry: “Zo kunnen we consumenten meer zekerheid bieden dat de installatie van de warmtepomp zal doen wat beloofd is – dus dat het gebruik efficiënter wordt. Dit is een cruciaal aspect om mensen te overtuigen om over te stappen op een warmtepomp.”

Belang verkorte installatietijden

Henry is een actieve speler binnen TDI, met als uitgangspunt de installatietijd van een hybride warmtepomp te verkorten. Die bedroeg gemiddeld 32 uur, terwijl een standaard cv-ketel slechts 6 uur vergde. Met de dringende behoefte om tegen 2030 maar liefst 1,2 miljoen hybride warmtepompen te installeren en een tekort aan vakmensen, wordt het belang van verkorte installatietijden steeds duidelijker.

Energietransitie in hogere versnelling

Dat was volgens Henry ook zeker te merken op de VSK-beurs. “Fabrikanten werken hard aan producten die sneller en eenvoudiger geïnstalleerd kunnen worden,” vertelt hij. Zo zag hij de prefab-montageplaat van Intergas Heating Ltd voor cv, warmtepomp en onderbouw. Ook zag Henry de waterpomp en cv-ketel combi van Remeha, waardoor de twee niet meer handmatig op elkaar aangesloten hoeven te worden. Henry: “Je ziet echt dat de energietransitie een versnelling hoger schakelt. Er gebeurt heel veel en dat is een positieve ontwikkeling.”

Meer weten over Henry en zijn werk aan het versnellen van de installatietijd van de (hybride) warmtepomp? Neem gerust contact met hem op!

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur