• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 14 dec 2023

Ontwikkelingen in doorstroom ‘energiefixers’ naar technische sectoren

Het is een leerpunt waar we al enige tijd mee bezig zijn: de doorstroom van ‘energiefixers’ (of ‘fixers’). Er zijn veel lokale energiebespaarinitiatieven waar deze toppers worden geworven en opgeleid voor het uitvoeren van basisisolatiewerkzaamheden bij huishoudens in armoede. Als energiefixers echter interesse hebben in een baan in een technische sector blijkt het lastig om ze ernaartoe te begeleiden.

Dit knelpunt wordt nog versterkt nu een aantal initiatieven, zoals de FIXbrigade Amsterdam, geen voortgang krijgt. Want na jarenlang het paradepaardje van de stadte zijn geweest, kwam de non-profitorganisatie voor aankomend jaar niet door de aanbestedingsprocedure en verloor het van goedkopere initiatieven. De huidige subsidies verlopen eind december.

Ontwikkeling praktijkverklaring

Samen met FIXbrigade Nederland, EnergieFixers Nijmegen, Plan-P en het BuurtKlusBedrijf Arnhem (samen goed voor 22 initiatieven) werken we nu aan het ontwikkelen van een praktijkverklaring. Die vermeldt welke werkprocessen de energiefixers hebben geleerd en maken een overstap naar een duurzame baan makkelijker. Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven SBB en MBO Raad helpen met het ontwikkelen van de praktijkverklaring.

Ontwikkelpad voor energiefixers

Daarnaast werken we samen met de technische branches aan een ontwikkelpad voor energiefixers en geven we overzicht en inzicht in waar energiefixers terecht kunnen als ze een overstap willen maken naar een technische sector. In onderstaande kaart vind je per regio waar je terecht kan voor persoonlijke begeleiding, hulp bij loopbaanbegeleiding, matching, financiering en opleiding binnen de technische sectoren.

Een brug slaan

Onze themahouder Zeb Bergsma is vanaf het begin bij de verschillende samenwerkingen betrokken: “Veel van deze initiatieven zijn lokaal ontstaan en niet bekend met publieke- of sectorale structuren. Met deze samenwerkingen slaan we hier een brug tussen, zodat iedereen die aan het werk wil in de energietransitie, geholpen wordt naar een passende baan.”

Wil je meer weten over onze samenwerking met de fixbrigades? Lees het dubbelinterview dat Zeb enige maanden geleden had met Linde van Wesel (Advies Mens & Organisatie/EnergieFixers Nijmegen) en Bas Ruis (directeur FIXbrigade Nederland).

Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met Zeb.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur