• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 09 nov 2023

NAL-werkgroep boekt vooruitgang bij stroomlijnen laadinfrastructuur

Begin november heeft de Nationale Agenda Laadinfrastructuur-werkgroep (NAL) een belangrijke mijlpaal behaald!

Onze themahouder Naima Kassem zit namens Mensen Maken de Transitie in de NAL-werkgroep, genaamd ‘Versnellen Proces’. Daar werkt zij in nauwe samenwerking met de ketenpartners aan het versnellen en vereenvoudigen van het aanlegproces voor publieke laadpalen. Naïma vertelt: “Afgelopen dinsdag hebben we de drie eerste actiepunten op de prioriteitenlijst belicht die de netbeheerders met de marktpartijen* hebben opgesteld om het laadproces te versnellen. We hebben daar een plan van aanpak op gemaakt en de planning per punt gedeeld. Daardoor is er nu helderheid over wat wanneer wordt opgeleverd. Dit is een belangrijke stap en versterkt onze samenwerking met de gehele keten.”

De drie punten op een rij:

1. Statusinformatie: in 2024 wordt informatie over aanvragen van aansluitingen geautomatiseerd gedeeld door middel van track & trace-berichten via mijnaansluiting.nl.

2. Een arbeidsgang: werken in één arbeidsgang is in 2024 bij alle netbeheerders de standaard. Aannemers kunnen daarmee efficiënt worden ingezet om zowel het plaatsen als aansluiten van laadpalen in één arbeidsgang uit te voeren.

3. Kabelselectie: in 2024 gaan de netbeheerders pilots uitvoeren om te onderzoeken of het uitvoeren van kabelselecties bij de aannemers belegd kan worden om hiermee de uitvoeringscapaciteit te vergroten.

De voortgang van de punten wordt gemonitord en gedeeld met de NAL. De operationele managers van de netbeheerders zullen de volgende punten uit de prioriteitenlijst oppakken.

Uiteraard zijn we superblij met de positieve reacties van de ketenpartners. Samen zetten we stappen richting een duurzame mobiliteitstoekomst!

*Charge Point Operators en gemeenten

Meer weten hierover? Neem contact op met Naïma!

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur