• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 28 mrt 2024

MMT en ELaad organiseren bijeenkomst over grootverbruik laadinfrastructuur

Eind maart nam onze themahouder Christiaan Oosterhof deel aan de informatiebijeenkomst ‘Verbeteren samenwerking realisatie grootverbruik laadinfra/snelladers’.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door ElaadNL en MMT en bracht Charge Point Operators (CPO’s), brancheorganisaties en netbeheerders bijeen om te spreken over de kansen en uitdagingen op het gebied van versnellen realisatie laadinfrastructuur grootverbruik.

Vollopend elektriciteitsnetwerk

Christiaan: “We hebben deze keer vooral gesproken over de mogelijkheden die we nog wel zien binnen het steeds meer vollopende elektriciteitsnetwerk en hoe beter samen kunnen werken.”

Hij vervolgt: “een belangrijke vraag vanuit de CPO’s was om pilots te starten waarin onderzocht kan worden hoe hun flexibiliteit qua vermogen kan helpen om meer (transport)capaciteit beschikbaar te krijgen voor onder andere laadinfra.”

Digitale middelen

Ook zijn er andere knelpunten besproken. Christiaan: “CPO’s hebben op dit moment geen optimaal inzicht wat kansrijke locaties zijn en wat de actuele status is van congestie per locatie. Bovendien, als zij de aanvraag gedaan hebben is er weinig zicht op wanneer de eventuele congestie opgelost is.” Daarom is er aan de CPO’s inzicht gegeven van wat er vandaag al beschikbaar is aan digitale middelen vanuit de netbeheerders en waar ze deze kunnen vinden. Christiaan: “Vervolgens hebben we het gesprek gevoerd over hoe we dit de komende periode nog verder kunnen verbeteren.”

Dialoog is essentieel

Naast constructieve discussies werden er verschillende presentaties gegeven, onder meer door Stichting DOET, MRA-Elektrisch (regio Noordwest), Fastned, en Elaad.

Christiaan was erg positief over de bijeenkomst. Hij benadrukte dat de dialoog tussen alle betrokken partijen essentieel is. “En de behoefte aan vervolgstappen is groot. Daar gaan we de aankomende tijd dus aan werken!”

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Christiaan.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur