• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 23 jan 2023

Meedenken in rechtszaak over natuurvriendelijk isoleren

Enkele weken geleden nodigde de Raad van State partijen uit om advies te geven op een lopende rechtszaak waarbij de Wet natuurbescherming centraal staat. MMT maakte van de gelegenheid gebruik en diende een brief in, ondertekend door de VENIN en Koninklijke Bouwend Nederland. In onze brief aan de Raad van State pleiten wij voor een uniforme oplossing – de enige kansrijke route om tot versnelling van de energietransitie te komen.

Wij schreven al eerder over de Wet natuurbescherming – een voor velen onbekende wet. Het schrijft ecologisch onderzoek voor naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten in de spouwmuur voordat iemand gaat isoleren. Een lang en kostbaar proces en moeilijk te handhaven. De provincie Utrecht ging op zoek naar een oplossing – en vond een bestaand, veelbelovend, alternatief: het ‘soortenmanagementplan’, oftewel het (pré-)SMP. Hiermee kan een gemeente een overkoepelend ecologisch onderzoek doen en daarop een biodiversiteitsplan voor de gehele gemeente maken.

Statement voor één oplossing

In onze brief pleiten wij ervoor dat de betrokken ministeries met een implementatieplan komen om provincies, gemeenten en marktpartijen te ondersteunen met het SMP te gaan werken. De brief blijkt nu ook op andere plekken geland te zijn en meer partijen hebben toegezegd te ondertekenen of iets vergelijkbaars op te stellen. Zo kunnen we met elkaar een statement maken om één oplossing te gaan omarmen om de beschermde diersoorten en de verduurzaming te gaan helpen.

VENIN: “Wij zijn betrokken bij het (pré-)SMP in Utrecht. Meerdere provincies en gemeenten willen deze opzet graag overnemen. Onze grootste zorg hierbij is dat iedereen er een lokaal sausje over wil doen. Daarom zijn wij heel erg gebaat bij een uniform protocol dat landelijk uitgerold kan worden.”

Bouwend Nederland: “Een landelijk en uniform SMP zorgt ervoor dat we woningen sneller en natuurinclusief kunnen verduurzamen en isoleren. Zo dragen we zorg voor ons klimaat én de leefomgeving van verschillende diersoorten.”

Meer informatie? Neem contact op met themahouder Serena Scholte.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur