• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 23 nov 2023

Martha spreekt over samenwerken tussen ketenpartners en innovaties op CEDEC-congres

Half november sprak onze directeur Martha van den Hengel in Brussel op het jaarcongres van CEDEC, de Europese federatie van lokale en regionale energiebedrijven.

Martha schoof aan in een panel dat ging over de vereiste van een transitie van het energiepersoneel en hoe de vaardigheidstekorten op te vullen. Het panel bestond verder uit Ben Lennon, adviseur van de European Trade Union Confederation (ETUC), Kai Roger Lobo, adjunct-directeur-generaal van VKU – German Association of Local Public Utilities en Paolo Reali, hoofd recruitment People development and Inclusion bij A2A Milano.

Transitie van het personeelsbestand

Duidelijk is dat Nederland niet het enige is land dat belemmering ondervindt bij het versnellen van de uitvoering van de energietransitie door het tekort aan technici – ook de andere Europese landen kampen hiermee. Daarom: er kan geen energietransitie plaatsvinden zonder transitie van het personeelsbestand. De oplossingen die de sprekers aandroegen waren onder andere goede wervingscampagnes, skillsgericht werven en opleiden en goed werkgeverschap, zoals flexibele werktijden.

Belang effectieve samenwerking

Martha voegde daaraan toe dat ook het goede samenwerken tussen ketenpartners en innovaties van het grootste belang zijn. Om er voor te zorgen dat de mensen die beschikbaar zijn voor het werk, zoveel mogelijk werk kunnen maken. Om dit te illustreren, noemde zij als mooi voorbeeld de versnelling die we hebben gemaakt bij het plaatsen van laadpalen. Zo werken netbeheerders en aannemers sinds juli met een compacte aansluitmodule (CAM). Door de CAM kan de laadpaal makkelijker worden geïnstalleerd; het scheelt 25 minuten t.o.v. 30 minuten in de oude situatie. Daarnaast is een opleiding tot laadpaalmonteur ontwikkeld, waardoor een zij-instromer binnen 9 maanden zelfstandig laadpalen kan aansluiten op het net”.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Serena.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur