• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 06 jun 2023

Inspirerende ontmoeting in België: samenwerking, duurzame energie en transities

Begin juni bracht een aantal medewerkers van onze partner Netbeheer Nederland een bezoek aan EnergyVille in het Vlaamse Genk. Onze directeur Martha van den Hengel was ook mee.

EnergyVille is een samenwerkingsverband van KU Leuven, VITO, imec en UHasselt en doet onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. Ze vertelden onder andere over de onderzoeken die ze doen en de wijze waarop ze samenwerken.

Hoe versnelling inzetten

Ook de Vlaamse netbeheerder Fluvius was erbij. Zij vertelden over hoe ze de komende jaren de enorme toename van vraag naar elektriciteit willen opvangen. Ze rekenen erop dat 10-30% daarvan via flexibiltietsoplossingen zal gaan. Voor het overige deel zullen de netten dus moeten worden verzwaard.

Martha: “Ik vond het bijzonder om te zien dat België op dezelfde manier als Nederland kijkt naar hoe we de versnelling moeten inzetten. Ook zij kiezen voor een separaat verzwaringstraject op laagspanning, langdurige contracten en het verleggen van werkzaamheden van de netbeheerder naar aannemers. Maar ook zij kampen met een groot tekort aan personeel.” Innovatie is dus hard nodig om de opgave aan te kunnen.

In Vlaanderen staat men op het punt om een digitaal uitwisselssysteem tussen netbeheerders en aannemers te maken. Martha: “Dit hebben we in Nederland met het Digitaal Samenwerkingsplatform al geregeld. Dus de verbinding met Stichting Mijn Aansluiting was snel gelegd.”

Belangrijk van elkaar te leren

Martha vond de twee dagen enorm inspirerend en wil vooral Thomas Polfliet, Carine van Ravensteijn en Filip Van Rompaey danken voor de voorbereiding. “En alle andere aanwezigen voor de presentaties en het gesprek. Het is zo belangrijk van elkaar te leren, maar we nemen er niet altijd de tijd voor.”

Link met transities

De ontmoeting tussen de Vlaamse en Nederlandse concullega’s vond plaats op thuisbasis van EnergyVille. Een bijzondere plek, genaamd Thorpark, die ze willen omtoveren tot een living lab. “Het is op het terrein van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei. Dat is toch een prachtige link met transities: we zijn ooit van het steenkool afgegaan, net zoals we nu van het gas afgaan. Het was zo’n gave plek met allemaal bizarre gebouwen met ondergrondse gangen. Op de foto sta ik met Rob Martens in één zo’n gang.” Of ze nog eens terug wil? Martha: “Jazeker! Volgend jaar wat mij betreft weer!”

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Martha.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur