• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 22 sep 2023

Heldere loopbaanpaden voor de energietransitie staan online

Goed nieuws! De loopbaanpaden voor de energietransitie zijn gepubliceerd op de website ‘Naar Bouw en Techniek’. Een prachtig resultaat van een samenwerking tussen MMT, Naar Bouw en Techniek en experts in de bouw-, techniek- en energiesector.

Enkele maanden geleden liep Zeb Bergsma, onze themahouder Meer Technici, tegen een leerpunt aan. Het bleek dat werkzoekenden vaak niet weten welke mogelijkheden er zijn in de energietransitie. Daarnaast ontbreekt het loopbaancoaches ook vaak aan inzicht in de mogelijkheden die de sectoren bieden.

Inzichten in instapbanen en loopbaanpaden

Uiteraard verkleint dit gebrek aan kennis de kansen om daadwerkelijk in een van de sectoren aan de slag te gaan – terwijl er een enorm tekort aan mensen is. Samen met andere betrokkenen pakte Zeb het leerpunt op. Met als doel het bieden van duidelijke inzichten in (regionale) instapbanen en loopbaanpaden naar functies in de energietransitie.

In een samenwerking met organisaties zoals Naar Bouw en Techniek, Koninklijke Bouwend Nederland, Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer, Techniek Nederland, Wij Techniek, IW Nederland, Koninklijke Metaalunie, OOM en Werkgeversvereniging WENB ontstond het initiatief voor loopbaanpaden en een onderwijskaart, uitgevoerd binnen het kader van het Leerwerkakkoord Bouw, Techniek en Energietransitie.

Toegankelijker voor aspirant-professionals

Ook diverse experts en bedrijven deelden hun kennis om de arbeidsmarkt in de energietransitie te verhelderen. De loopbaanpaden zijn te vinden op de website van ‘Naar Bouw en Techniek’, waar werkzoekenden en loopbaancoaches nu eenvoudig loopbaanpaden die leiden naar diverse functies in de bouw, infrastructuur, installatietechniek en metaalindustrie kunnen bekijken en downloaden. De website zal in de nabije toekomst ook een versie lanceren met korte beschrijvingen van elke functie en de benodigde vaardigheden, waardoor het nog toegankelijker wordt voor aspirant-professionals.

Prototype

Toch zijn we er nog niet vertelt Zeb: “We zijn gestart met het maken van regionale loopbaanpaden voor Zuid-Holland. De energietransitie heeft hier een belangrijke plek in gekregen. Nu is het zaak om dit prototype verder door te ontwikkelen en op te schalen naar meerdere regio’s in Nederland. Daar zullen we de komende tijd aan gaan werken.”

Duurzamere toekomst voor werkzoekenden

Dankzij de samenwerking tussen organisaties en experts is er nu een duidelijke route uitgestippeld voor iedereen die zijn carrière in de energietransitie wil starten. Het is een voorbeeld van hoe gezamenlijke inspanningen en het delen van kennis de weg kunnen vrijmaken naar een duurzamere en veelbelovende toekomst voor werkzoekenden in de energietransitie.

Wil je meer weten over de loopbaanpaden? Neem contact op met Zeb Bergsma.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur