• Nieuws
  • Meer technici
  • 30 nov 2021

Eerste hulp bij zij-instroom

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er 1,5 miljoen gebouwen verduurzaamd moeten zijn in 2030. Dat is een uitdagende ambitie. De technische realisatie van die verduurzaming krijgen we steeds beter onder de knie. Echter, de grootste uitdaging ligt op de arbeidsmarkt. Waar vinden we de mensen die de transitie daadwerkelijk kunnen realiseren? Bedrijven die de energietransitie uitvoeren, kampen nu al met nijpende personeelstekorten. Ook door de vergrijzing verdwijnen veel vakmensen uit de sector. Deze vacatures worden vaak niet meer ingevuld door schoolverlaters.

Daarom richten we ons in Nederland nu vooral ook op zij-instroom. Mensen die nu bijvoorbeeld werken in een krimpsector of die momenteel zonder baan zijn, worden met een zij-instroomtraject omgeschoold tot technicus voor een baan in de energietransitie. Op veel plaatsen wordt nagedacht over mogelijkheden om dergelijke zij-instroom trajecten op te zetten. Maar hoe pak je dat aan? Welk type technici heb je nodig in jouw regio? Welke werkzoekenden zijn daar geschikt voor? Hoe begeleid je ze en waar kunnen ze straks aan het werk? Allerlei vragen waar je antwoorden op moet vinden om jouw zij-instroom traject tot een succes te maken.

 

Ga jij een zij-instroom traject starten? Wij helpen je graag op weg! Via ‘eerste hulp bij zij-instroom‘ leer je in enkele simpele stappen welke vragen je moet stellen en welke zaken je moet regelen. Verder vind je er goede voorbeelden ter inspiratie of om even contact mee te zoeken. Zo hoef jij het wiel niet opnieuw uit te vinden! Door van elkaar te leren kunnen we de energietransitie versnellen. We wensen je veel succes en plezier met het opzetten van jouw zij-instroomtraject!

 

“Praten over zij-instroom is belangrijk, maar nog belangrijker is dat we het gaan doen!”

Geplaatst door

Geplaatst door

Henry Kasper

Themahouder Technologische Innovatie