• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 23 mei 2024

Innovatieve ideeën en doorwaakte nachten: hackathon boekt succes

Van slapen kwam het niet veel, zo vertelden verschillende deelnemers aan de Scaling Up EV Charging Hackathon op 16 en 17 mei bij ElaadNL. In 10 teams zochten 61 enthousiaste studenten of professionals naar innovaties om de transitie van elektrisch vervoer versnellen rondom de thema’s People, Process of Technology.

De teams werden uitstekend begeleid door verschillende coaches met expertise rondom die thema’s. Bovendien kregen de deelnemers een workshop Design Thinking, van waaruit zij hun onderzoeksvraag formuleerden, brainstormden, ideeën kozen en een inschatting maakten van haalbaarheid en originaliteit.

Ontspanning en inspiratie

Naast het harde werken was er ook tijd voor enige ontspanning en inspiratie. Zoals een yogasessie om de spieren te ontspannen en een compacte aansluiting van een laadpaal ontdekken via virtual reality.

Na een doorwaakte nacht leverden de teams om 8 uur in de ochtend hun business case in bij de kundige jury. Die bestond uit: Rik Alkema🌱 (BAM Energie & Water), Leonie Bestebroer (Stedin), Jochem Beunderman (Vereniging DOET) en Richard Hoving (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat), kreeg twee uur de tijd om die te bestuderen.

And the winner is…

Intussen werd elk team ‘geprept’ in een pitch training, waarna ze hun idee presenteerden in een spetterende pitch van 5 minuten. Daarop beantwoordden ze de kritische vragen van de jury, die na rijp beraad daarna de winnaars bekend maakte:

+ De winnaar in de categorie Proces: Team ‘GriddyLock’. Dit team won de prijs in een klein, internationaal team. Samenwerking en vertrouwen staan centraal in hun oplossing.

+ De winnaar in de categorie People: team ‘Charge Champions’. Charge Champions wil meer vrouwen bereiken voor een baan in de elektrotechnische sector en heeft daarvoor een plan ontwikkeld.

+ In de categorie Technologie wint team All-fun. Dit team heeft een slimme, technische oplossing ontwikkeld om de opschaling van de laadinfrastructuur in de komende jaren te versnellen.

Echte impact maken

Deze teams hebben allemaal 5000 euro gewonnen om echte impact te maken op een groenere toekomst. Zij krijgen de kans om samen te werken met gelijkgestemden, experts uit de industrie te ontmoeten en te laten zien wat zij in huis hebt. De beste ideeën krijgen dus niet alleen erkenning, maar ook de kans om werkelijkheid te worden!

Bekijk hieronder een kleine sfeerimpressie van het evenement!

Geplaatst door

Geplaatst door

Susan Sukkel

Communicatieadviseur