• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 16 okt 2023

Baanbrekende duurzame ondergrondse innovaties bij NSTT No-Dig Event

Onze themahouder Christiaan Oosterhof bezocht de zevende editie van het NSTT No-Dig Event. Een beurs voor iedereen die raakvlakken heeft met ondergrondse infrastructuur en dus zeer interessant voor Christiaan, die zich in zijn werk focust op elektriciteitsnetwerken.

Veel bedrijven hadden zich verzameld in Nijkerk om hun innovaties te laten zien op het gebied van efficiënt werken in de ondergrond. Ook de nieuwste technologieën om emissieloos te boren kwamen voorbij, naast manieren om kabels en leidingen via drones en grondradar te lokaliseren. Christiaan: “Deze innovaties zijn hard nodig. De ondergrond wordt steeds voller, we willen minder schades maken en er moet gigantisch veel werk gedaan worden. Dit alles natuurlijk met minder impact op natuur en milieu, dus emissieloos.”

Duurzaamheid en innovatie

Christiaan vond het tof om te zien hoe duurzaamheid en innovatie op de beurs hand in hand gingen. “Partijen lieten zien wat er mogelijk is op het gebied van sleufloze technieken en hoe ze tegelijkertijd inzetten op vermindering van CO₂ uitstoot tijdens het werk. Zo zijn er veel volledige elektrische boormachines, maar ook circulaire mantelbuizen en slimme (grond)radar apparatuur.” Volgen Christiaan zetten opdrachtgevers deze en ook andere innovaties nog onvoldoende in. “Hier kunnen we op korte termijn nog mooie stappen zetten. Al met al was het een leerzame middag,” aldus onze themahouder.

Voor meer informatie hierover, kun je contact opnemen met Christiaan.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur