In een eerder bericht kon je al meer lezen over Sneller aan de Slag. In dit project werken partners van Mensen Maken de Transitie – Netbeheer Nederland, Techniek Nederland en Bouwend Nederland – aan het verbeteren van de in- en doorstroom van mensen in de sector.
Onze directeur Martha van den Hengel is lid van de stuurgroep van het project en daarmee nauw betrokken. Onderdeel van Sneller aan de Slag is het Digitaal Skills Paspoort (DSP), waarin werknemers aan de hand van zogenaamde ‘badges’ hun vaardigheden vastleggen. Dat resulteert in een digitale Roadmap van hun capaciteiten. Projectleider Eveline Blikslager (manager bij Valcon) vertelt graag meer over het DSP.
Waardevolle vaardigheden
“Technisch personeel is schaars. Door de nadruk te leggen op vaardigheden van (potentiële) medewerkers, in plaats van op diploma’s, ontstaan er meer mogelijkheden voor zij- en doorstroom. Voor veel functies in de techniek zijn specifieke opleidingen en diploma’s vereist. Maar nieuwe medewerkers, vooral zij-instromers, hebben vaak nét andere voorkennis. Zij beschikken over waardevolle vaardigheden, maar deze worden niet erkend. Daardoor moeten ze soms opnieuw naar de schoolbanken, voor iets wat ze al weten of kunnen. In het Digitaal Skills Paspoort kunnen werknemers hun eerder opgedane ervaringen vastleggen en alleen de ontbrekende kennis en vaardigheden bijleren.”
Eindtermen
Eveline: “Vanuit de gedachte van modulair en flexibel opleiden heeft Sneller aan de Slag in 2021 al voor tal van functies de zogenaamde eindtermen vastgesteld. Deze beschrijven de kennis en vaardigheden waarover een medewerker moet beschikken om de taken van een functie uit te voeren. Dit vormt de basis van het DSP. Zo weten de werkgever en de werknemer beiden welke skills iemand heeft en welke onderdelen iemand nog moet ontwikkelen voor een bepaalde functie. Een werknemer bouwt zijn profiel als het ware in blokken (badges) op.”
Certificering
Eveline vervolgt: “Een werknemer krijgt niet zomaar een vinkje achter een vaardigheid in zijn DSP. Dit wordt opgebouwd aan de hand van de Roadmap en het behalen van open badges. Deze moeten natuurlijk wel aangetoond worden. Dat kan je eerst zelf (‘wat kan ik’) en daarna samen met de leermeester, eventueel ondersteund door foto’s en filmpjes die de deelnemer zelf uploadt. Daarna wordt de vaardigheid beoordeeld door een mbo-instelling, zodat het verzilverd kan worden in een (onderdeel van) een diploma. Op deze manier heeft een bedrijf goed inzicht in wat iemand wel en niet kan. De werknemer wordt ingezet op opdrachten waarvoor hij of zij de juiste kwaliteiten heeft om die veilig uit te voeren.”
Voordelen
“De voordelen van een DSP zijn groot”, vertelt Eveline. “Het DSP biedt meer flexibiliteit voor werkgevers en werknemers; zij kunnen sneller komen tot de skills die nodig zijn voor de functie waar vraag naar is. Bovendien stimuleert het een leven lang ontwikkelen (LLO). Door in eenheden de juiste vaardigheden op te bouwen, wordt het leren en ontwikkelen laagdrempeliger voor de werknemers. Daarbij komt dat werknemers makkelijker doorstromen binnen de huidige functie of naar een nieuwe werkgever. Om door te groeien naar een volgende baan, kunnen werkgevers met het DSP capaciteiten laten zien via foto’s, video’s en urenstaten van eerdere opdrachten. Dit wordt zichtbaar via de Roadmap (behaalde badges). Zo kunnen werknemers hun vakmanschap voor een volgende functie aantonen, zonder een volledig (formele) nieuwe opleiding te volgen.”
“Zij-instromers weten ook precies welke skills zij nog moeten ontwikkelen voor een functie die zij op het oog hebben, eventueel al bij een nieuwe werkgever. Dat is heel belangrijk, want vergeet niet dat de instroom in de sector meer dan 70% uit zij-instromers bestaat!”
Voortgang
We hebben inmiddels een platform geselecteerd voor het DSP en zijn hier hard mee aan de slag. We hopen in de loop van 2024 te starten met een pilot, want het begint met het verzamelen van je ervaring.
Uiteraard houden we je hier op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het Digitaal Skills Paspoort!
Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met Martha.