05 okt 2023
  • Agenda
  • Mensen maken de transitie

Webinar: vleermuizen, de Wet natuurbescherming en isolatie

Op donderdag 5 oktober van 09:30 – 11:00 online

Op donderdag 5 oktober spreken Wendy van Poppel (provincie Utrecht) Piet-Jan Dijkstra (VENIN) tijdens een webinar over vleermuizen, de Wet natuurbescherming en isolatie.

Spouwmuurisolatie is een belangrijk onderdeel van het verduurzamen van alle huizen in Nederland. Maar in de spouwen kunnen vleermuizen leven die volgens de wet beschermd zijn. Hoe kunnen gemeenten hiermee omgaan? Wat betekent dit voor hun lokale samenwerkingspartners? En welke situatie is werkbaar voor isolatiebedrijven? Dit webinar gaat daarop in.

Op 2 augustus deed een uitspraak van Raad van State veel stof opwaaien. Deze houdt in dat met alleen een klein cameraatje in de spouw onvoldoende zichtbaar wordt of er vleermuizen in een spouwmuur zitten, en isolatiebedrijven dus niet op die manier mogen blijven werken. Tegelijk is een uitgebreid ecologisch onderzoek per woning zo kostbaar en tijdrovend dat dit in de praktijk waarschijnlijk door weinig mensen als reële optie wordt gezien. De situatie vraagt om een heldere aanpak die juridisch houdbaar en praktisch uitvoerbaar is.

Provincie Utrecht ontwikkelde een aanpak. Belangrijke elementen daarvan zijn een ontheffing op basis van een soortenmanagementplan (SMP), een natuurkalender die aangeeft wanneer geïsoleerd kan worden, en standaardmaatregelen om een spouw vleermuisvrij te maken. In Utrecht zijn al 22 van de 26 gemeenten met de aanpak aan de slag. Wendy van Poppel, senior beleidsmedewerker bij de provincie, vertelt meer over de aanpak en hoe ook andere gemeenten hiermee kunnen werken.

Daarnaast sluit Piet-Jan Dijstra aan. Als voorzitter van branchevereniging voor isolatiebedrijven VENIN gaat hij in op wat de aanpak voor de uitvoeringspraktijk betekent. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen aan de sprekers.

Voor meer informatie en aanmelden, check de website.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur

AGENDA

  • 05 oktober 2023
  • Mensen maken de transitie
  • 05 oktober 2023
  • Mensen maken de transitie

Webinar Kansen om te versnellen lokale warmtetransitie

Webinar kansen om te versnellen lokale warmtetransitie