• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 04 jun 2025

Van schoonheidsspecialist naar laadpaalmonteur – en verder

Amber Heintges maakte een opmerkelijke carrièreswitch: van schoonheidsspecialist naar laadpaalmonteur en inmiddels service delivery manager. Haar verhaal laat zien hoe belangrijk maatwerk, begeleiding en doorzettingsvermogen zijn – én hoeveel impact een individu kan hebben op een hele sector. Amber en Zeb Bergsma, MMT-themahouder, gaan in gesprek.

“Alles wat een stekker heeft, vond ik als kind al interessant,” vertelt Amber. Toch belandde ze – zoals zoveel meisjes – eerst in een richting die als vanzelfsprekend werd gezien: zorg en uiterlijke verzorging. “Ik had mijn eigen bedrijf als schoonheidsspecialist, maar op een gegeven moment voelde ik me beperkt. Ik wilde iets maken. Iets tastbaars, iets groters.”

Opnieuw beginnen

Na wat omzwervingen – van pizza’s bezorgen tot auto’s bouwen – kwam Amber via een arbeidsmarktcoach van Techniekcoalitie Limburg in contact met de techniek en werd ze aangenomen in een leertraject. “Ik zou eerst slimme meters gaan installeren, maar dat bleek niks voor mij. Toen kwamen laadpalen ter sprake. Veel rauwer, veel creatiever. Spannend, maar ik dacht: ik probeer het gewoon.”

Via een opleidingstraject bij het Technisch Opleidingscentrum Zuid kreeg Amber een intensieve training: drie weken theorie, zes weken meelopen. “Ik zat nog voor het einde al zelfstandig op projecten. De praktijk sprak me meteen aan – en de opleiding sloot goed aan bij wat ik al in de vingers had.”

Met open vizier

Toch was de overstap niet vanzelfsprekend. “Als vrouw heb je echt tien punten achterstand als je zonder begeleiding solliciteert in deze wereld. Dat is me letterlijk zo verteld.” Alleen dankzij tussenkomst van haar arbeidsmarktcoaches kreeg Amber een eerlijke kans. “Later hoorde ik dat ik anders niet eens was aangenomen. Vrouwen zouden fysiek zwakker zijn, vaker uitvallen door zwangerschap… Dat zijn de denkbeelden waar je mee te maken hebt.”

Zeb herkent dat: “Het is niet alleen voor de nieuwe werknemer spannend, maar ook voor bedrijven. Iemand aannemen van buiten de sector is spannend – zeker als die persoon niet in het stereotype plaatje past. De rol van arbeidsmarktcoaches is dan cruciaal.”

Zeb legt verder uit: “De energietransitie biedt volop kansen voor werkzoekenden en zij-instromers. Toch ontbreekt het vaak aan een duidelijk overzicht van de mogelijkheden in deze sector, óók bij loopbaancoaches. Daarom hebben we Ontwikkelpaden gemaakt: een concreet oriëntatiemiddel dat inzicht biedt in instapbanen en doorgroeimogelijkheden in de brede techniek en energietransitie.” Je leest hier meer over die Ontwikkelpaden. Daarbij is de begeleiding vanuit initiatieven zoals Techniekcoalitie Limburg cruciaal. Gelukkig zijn er hier steeds meer van in Nederland.

Van laadpaalmonteur naar schakelpunt in de keten

Amber groeide snel door. “Ik ben nu service delivery manager Laadinfra bij Groendus. Hier ben ik de schakel tussen de Charge Point Operators (CPO’s) en de installatiepartijen. Doordat ik het werk zelf heb gedaan, weet ik wat er speelt. Die ervaring helpt enorm om misverstanden of vertragingen te voorkomen.”

Dat maakt Amber een waardevolle aanwinst bij een nieuwe uitdaging die MMT oppakt: het verbeteren van de keten rondom laadpalen. Want die blijkt in de praktijk vaak onnodig inefficiënt.

Zeb legt uit: “Uit onderzoek van MMT blijkt dat een groot deel van de laadpunten zonder noodzaak wordt verwijderd – met onnodige kosten en verloren arbeidstijd als gevolg. Volgens MMT kan dat anders. We misten een gezamenlijke aanpak en er zijn veel schakels: de elektrische autorijder die wisselt van werkgever, de leasemaatschappij, de installateur en de leverancier van de laadpaal… Als die niet goed op elkaar zijn afgestemd, loopt het spaak. Daarmee is MMT met relevante partijen nu aan de slag.”

Met door haar kennis van zowel de praktijk als de klantkant is Amber volgens Zeb een perfecte bruggenbouwer: “Amber snapt hoe het werkt op straat én wat er nodig is om dingen op kantoor in beweging te krijgen. Die combinatie is zeldzaam en nodig om de keten slimmer in te richten.”

Rolmodel met een missie

In de installatiesector is Amber nog steeds een uitzondering. “Ik ben al drie jaar op zoek naar andere vrouwelijke laadpaalmonteurs, maar heb ze nog niet gevonden.” Ze wil zich dan ook meer inzetten als ambassadeur. “Vrouwen houden zichzelf vaak klein. Ik wil laten zien: het kan wél. En je hoeft geen technische opleiding op zak te hebben – een certificaat, motivatie en goede begeleiding brengen je al ver.”

Amber is het bewijs dat een niet-lineair carrièrepad juist veel waarde kan toevoegen. Ze brengt niet alleen technische kennis mee, maar ook ervaring in klantcontact, ondernemerschap en het vermogen om verschillende werelden te verbinden. “Zonder mijn achtergrond had ik hier niet gezeten.”

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Zeb

Geplaatst door

Geplaatst door

Susan Sukkel

Communicatieadviseur

Blijf op de hoogte

Kieren zijn in oudere woningen een groot isolatieprobleem.