• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 06 apr 2023

Mensen Maken de Transitie: wie zijn we, wat doen we en waarom

Het is alweer tweeëneenhalf jaar geleden dat het team van Mensen Maken de Transitie (MMT) van start ging. Hoogste tijd om eens te kijken wie we zijn, wat we doen en waarom.

Maar allereerst: waarom bestaat MMT ook alweer? De komende jaren gaan tienduizenden vakmensen onze woningen verduurzamen, zodat we CO2 kunnen verminderen en op fossiele brandstoffen kunnen besparen. Dat gaat niet vanzelf. Het vraagt onder andere om gestroomlijnde werkprocessen, beter toepasbare wetgeving, efficiëntere samenwerking en digitalisering. Maar ook heel veel innovaties en vakmensen die opgeleid zijn om deze nieuwe werkmethoden toe te passen.

Onze samenstelling is uniek

Samen met uitvoerende partijen die de energietransitie uitvoeren kijkt MMT hoe deze processen versneld kunnen worden. Zo formeren we coalities om aan oplossingen te werken. Vervolgens zorgen we ervoor dat deze oplossingen (via de branches en het onderwijs) bij de overige bedrijven terecht komen. Onze samenstelling is uniek, omdat we met partijen aan tafel zitten die je niet vaak samen ziet: zowel de onderwijs- en onderzoeksinstellingen als een aantal belangrijke branches waarvan de leden een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van de energietransitie. Ook FNV en het ministerie van BZK doen mee. Stap voor stap werken we vanuit de opgave aan oplossingen die tot versnelling leiden.

Martha van den Hengel is onze directeur. Haar kracht is het doel voor ogen houden en in te zetten op het creëren van concrete oplossingen. Martha: “Stel je voor dat alle isolatiepartijen over vier jaar met robots werken, installateurs meerdere hybride warmtepompen per dag ophangen, en netbeheerders en haar aannemers drie keer zoveel elektra aansluitingen per dag maken. Door de innovaties is het is het werk voor technici makkelijker uitvoerbaar, leuker en minder fysiek belastend. Meer mensen kiezen daarom een technisch beroep en als gevolg verduurzamen we maand op maand meer huizen! Daaraan bijdragen met ons team en alle partijen vind ik super!”

Themahouders of transitiemakers

We werken bij MMT met vijf themahouders. Je zou ze ook transitiemakers kunnen noemen. Maar het komt erop neer dat ze met uitvoerende partijen en onderwijs het gesprek aangaan en de vraag stellen: als we straks vijf keer zoveel woningen per week moeten verduurzamen, welke leerpunten moeten we dan oplossen? Vervolgens gaan ze met de bedrijven en organisaties aan het werk om hier oplossingen voor uit te werken. Dit kan in het proces, de digitale systemen, beleid of wetgeving zijn.

Meer Technici

Zeb Bergsma is onze themahouder Meer Technici. In zijn werk zet hij onder andere in op het inzichtelijk maken van loopbaanpaden naar de energietransitie, het opleiden van statushouders, het verspreiden van modulaire opleidingen en het verhogen van de arbeidsproductiviteit door middel van functiesplitsing. Zeb: “De beschikbaarheid van voldoende vakmensen is een van de grootste uitdagingen voor de energietransitie. Tegelijkertijd ontstaan er ook veel nieuwe banen en kunnen mensen uit andere sectoren of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de energietransitie aan de slag. Dit vraagt om goede (regionale) afspraken over zij-instroom, modulaire opleidingen en nieuwe manieren van opleiden en werken.”

Ketensamenwerking

Serena Scholte is onze themahouder Ketensamenwerking. Serena: “We kunnen de grootste versnelling in de energietransitie maken aan de organisatorische kant. Door het uitvoerende werk samen slimmer te plannen, maar ook door te pionieren met meer uniforme werkwijzen of innovaties. Bij MMT noemen we dit ‘ketensamenwerking’.” Serena werkt nu onder andere aan het oplossen van de problematiek rondom de Wet natuurbescherming, de samenwerking met andere programma’s en het leren in de uitvoering van warmtenetten.

Technologische Innovatie

Henry Kasper is onze themahouder Technologische Innovatie. Henry: “Versnellen doe je samen met de bedrijven die de energietransitie uitvoeren. Die samenwerking is cruciaal. Want alleen op die manier krijg je de leerpunten goed in beeld en kun je oplossingen ontwikkelen die echt gaan werken.” Daarom werkt Henry intensief samen met Team Duurzaam Installeren (TDI), een coalitie van toonaangevende installatiepartijen, die de handen ineenslaan om het installeren van de hybride warmtepomp te versnellen. Ook bracht Henry tien isolatie-, bouw- en glaszetbedrijven samen in de Isolatiecoalitie. Daar hebben ze samen vastgesteld dat versnelling mogelijk is door het opschalen van het gebruik van vacuümglas, het robotiseren van spouwmuren en dat ze willen werken aan het gebruik van bio-based materialen.

Laadinfra

Een van onze nieuwste themahouders heet Naïma Kassem. Zij heeft als focus laadinfra. Omdat laadpalen ook in de gebouwde omgeving komen te staan heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan ons gevraagd te onderzoeken hoe de uitrol daarvan kan worden versneld. Een van Naïma’s aandachtsgebieden is het ophalen van initiatieven om het laadinfrastructuurproces te versnellen en optimaliseren. Zo werkt ze samen met partners aan de implementatie van een nieuw type aansluiting voor alle laadpalen in de publieke ruimte. Ook werkt Naïma aan verbetering van de informatievoorziening over het gehele aansluitproces. Op die manier kunnen klanten en uitvoerende partijen precies weten hoelang het aansluiten nog gaat duren. Naïma: “Ik help partijen om dit allemaal voor elkaar te krijgen en zorg dat we nieuwe verbeteringen bedenken. Het geeft mij energie om op deze manier de energietransitie in de gebouwde omgeving te helpen versnellen.”

Elektriciteitsnetwerken

Onze meest recente themahouder heet Christiaan Oosterhof. De focus van zijn werk ligt bij elektriciteitsnetwerken. Wij vinden het belangrijk hier een themahouder op te hebben omdat de vraag naar elektriciteitsaansluitingen door de energietransitie in de gebouwde omgeving enorm is gestegen en blijft stijgen. Er moet ongekend veel gebeuren om deze opgave goed in te vullen. Christiaan: “MMT richt zich als één van de weinige initiatieven op de breedte van de energietransitie. Van isoleren in de gebouwde omgeving tot het versnellen van de aanleg van ons elektriciteitsnetwerk. Ik geloof echt dat deze brede kijk ons de juiste keuzes laat maken om tot versnelling te komen. Het is een complexe puzzel en ik ben trots en blij dat ik samen met ons team hier een bijdrage aan mag leveren.”

Support team

De hekkensluiters zijn communicatieadviseurs en tekstschrijvers Marlies van Exter en Susan Sukkel. Marlies: “We zetten MMT stevig op de kaart, waardoor steeds meer partijen ons kennen en zich bij ons aansluiten. Zo worden wij de verbinder tussen ‘de schop in de grond’ en de beleidsmakers.”

Wil je eens sparren met een van onze teamleden? Neem gerust contact met ons op!

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur